پارس سازه انرژی البرز

مشخصات لوله بدون درز

در لوله های درزدار و یا جوش داده شده، دقیقاً همین نقطه‌ی اتصال و یا جوش داده شده، ضعیف‌ ترین بخش لوله است که قدرت لوله را هم محدود می کنند.

لوله بدون درز چیست؟!

لوله بدون درز همانطور که از نامش پیداست، برخلاف لوله های درزدار و یا جوشی، هیچ گونه درز و یا نقطه اتصالی ندارد. در لوله های درزدار و یا جوش داده شده، دقیقاً همین نقطه‌ی اتصال و یا جوش داده شده، ضعیف‌ ترین بخش لوله است که قدرت لوله را هم محدود می کنند. این بخش ها باعث می شوند تا لوله به صورت کلی ضعیف‌تر شود و حداکثر فشاری که لوله بتواند تحمل کند، به میزان تحمل این بخش ها (که از سایر نقاط لوله ضعیف‌تر هستند) کاهش پیدا کند.

<br>

<br>

بنابراین، همانطور که حتماً‌ متوجه شدید، لوله بدون درز قدرت بیشتری دارد و می تواند فشار بیشتر و دمای بیشتری را تحمل کند. علاوه بر این، لوله بدون درز می تواند ضربات مکانیکی و خوردگی بیشتری را هم تحمل کند. بنا به همین دلایل، لوله بدون درز در صنعت نفت و گاز، پالایشگاه ها، پتروشیمی، صنایع شیمیایی، موارد مرتبط با کود و کشاورزی، صنایع برقی، خودرو سازی، مکانیک، سازه و ساخت و سازهای مختلف کاربرد زیادی دارد.

لوله بدون درز را می توان با استفاده از انواع مختلفی از آلیاژهای فلزی مانند کربن، استیل، استیل ضد زنگ (استنلس استیل)، مولیبدن یا تنگستن تولید کرد. به صورت کلی، از لوله بدون درز در صنایع و مواقعی استفاده می شود که بالاترین استانداردهای امنیتی لازم باشد.



چند تفاوت اصلی بین لوله بدون درز و لوله های درزدار (جوشی) وجود دارد:

• یک لوله بدون درز عموماً‌ از دل یک شمش فلزی بیرون کشیده می شود، در حالی که لوله جوشی از یک نوار فلزی تولید می شود که آن را می‌گردانند و گِرد می‌کنند و در آخر هم نقطه دو سر نوار را جوش می دهند.

• از آنجایی که لوله بدون درز امنیت بیشتری دارد، قیمت لوله بدون درز از لوله های درزدار و جوشی بالاتر است.

• طول لوله بدون درز عموماً کوتاه است. این در حالی است که لوله های جوشی و درزدار محدودیت کمتری در زمینه طول دارند و می توان لوله های بلند و طویل‌تری هم تولید کرد.

• مادامی که لوله بدون درز در معرض یک ماده و یا محیط خیلی مخرب و قوی قرار نگیرد، اثری از خوردگی روی آن به وجود نخواهد آمد. از سوی دیگر، نقاط جوش خورده‌ی لوله های جوشی و درزدار همیشه در معرض زنگ زدن، خوردگی و آسیب قرار دارند. دلیل این امر آن است که ناحیه‌ی خوش خورده نسبت به سایر نقاط لوله ناهمگن است، یعنی جنس نقاط خوش خورده با سایر بخش های لوله متفاوت است. بنابراین،‌ همین تفاوت باعث می شود که قابلیت انعطاف، قابلیت چکش‌خوری و حتی مقاومت در برابر خوردگی متفاوتی نسبت به سایر بخش ها داشته باشد (عموماً کمتر). ولی یک لوله بدون درز هیچ کدام از این نقاط ضعف را ندارد.



مزایا عمده استفاده از لوله بدون درز

استفاده از لوله بدون درز به صورت کلی سه مزیت عمده دارد:

1-تحمل فشار بیشتر؛ یکی از مهم‌ترین مزایای یک لوله بدون درز قابلیت تحمل فشار بیشتر آن است. همانطور که گفته شد، ضعیف‌ترین بخش یک لوله درز جوش خورده‌ی آن است؛ چیزی که در این لوله‌ها وجود ندارد.

2- یکنواختی شکل؛ ‌ لوله های جوشی ابتدا صفحات صافی بوده‌اند که شکل گرفته و سپس جوش‌ داده شده‌اند. این روند در دمای بالایی انجام می‌شود و فشار زیادی هم به لوله وارد می‌شود که در نتیجه باعث می‌شود لوله ها صاف و یکدست نباشند. از سوی دیگر، روند ساخت لوله بدون درز کاملاً متفاوت است و در نتیجه این لوله‌ها شکل و ظاهری کاملاً یکنواخت دارند و هیچ ناهنجاری در ظاهر آن‌ها را مشاهده نخواهید کرد.

3-کارآیی بیشتر؛ در حالت عادی یک لوله فقط باید وزن خود را تحمل کند. اما بعد از نصب، لوله باید بتواند وزن مواد داخل خود را هم تحمل کند. عموم چکه کردن‌ها و نشتی ها از ناحیه‌ی جوش خورده لوله ها بروز می کند. ولی مطمئن باشید هیچ کدام از این مشکلات را در لوله بدون درز تجربه نخواهید کرد!



منابع:

منبع1 منبع2 منبع3